O tropikalnych, śród­ziem­no­mor­skich i innych egzotycznych roślinach hodowanych w klimacie umiarkowanym, otrzymywanych z nasion.
sobota, 23 sierpnia 2008
Pinus pinea (Stone Pine, Umbrella Pine).
Dziś weszłam w posiadanie szyszki owego drzewa. Szyszka ta jest twarda jak kamień i na razie nie zamierza się otwierać.


21:11, tropicjungle , sosna pinia
Link Komentarze (3) »
Red Strawberry Corn
Juz wiem od czego pochodziło małe brązowe nasiono sfotografowane razem z pestkami daktyli. Jest to Red Strawberry Corn (Zea mays), czyli truskawkowa kukurydza. Rzeczywiście wyglada, jak truskawka: zdjecie.
piątek, 22 sierpnia 2008
Platan klonolistny (Platanus acerifolia).
Jest to drzewo dorastające do 35 m wysokości, o bardzo szerokiej i rozłożystej koronie, osiągające znaczną grubość pnia.

Tagi: nasiona
18:37, tropicjungle , różne
Link Dodaj komentarz »
Daktylowiec właściwy (Phoenix dactylifera).
Nasiona prosto z suszonych daktyli, oprócz tego małego, czerwonego, które pochodzi z ususzonej kolby Red Strawberry Corn:

Tagi: nasiona
18:04, tropicjungle , palma daktylowa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 sierpnia 2008
Owłosiona pestka.
Już trzecia. Pochodzi ona z zielonego Pim Seng Mun Mango (rozmiar drzewa: średniej wielkości, kolor: od zielonego do żółtego, tekstura: bezwłóknista, pochodzenie: Tajlandia.)

Tagi: mango nasiona
22:08, tropicjungle , mango
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 sierpnia 2008
Spis moich roślin.
Jest to spis tej części moich roślin, które zaliczają się do tropikalnych, subtropikalnych, śródziemnomorskich i innych egzotycznych. Większość z nich zasadzona została 2008 i 2009 roku. Szczegółowo:
+ eksperyment z pekanami rozpoczęty 24 października 2009, kiełkowanie: brak;
+ eksperyment z migdałami rozpoczęty 24 października 2009, kiełkowanie: brak;
+ cryptomeria japonica - 10 nasion posadzone 23 października 2009, kiełkowanie: brak;
+ nashi trzecia odmiana - 2 nasiona posadzone 23 października 2009, kiełkowanie: brak;
+ kaki - 1 nasiono posadzone 23 października 2009, kiełkowanie: brak;
+ oliwka - 6 nasion posadzone 23 października 2009, kiełkowanie: brak;
+ figa - kilkadziesiąt nasion posadzone 8 października 2009, kiełkowanie: wiele od 22 października 2009;
+ liczi - 1 nasiono wsadzone do mokrej waty 29 lipca 2009, kiełkowanie: 4 sierpnia 2009;
+ kaffir lime - 31 nasion posadzone 23 lipca 2009, kiełkowanie: brak;
+ key lime - 24 nasion posadzone 23 lipca 2009, kiełkowanie: 3x 29 lipca, 3x 5 sierpnia, 1x 9 sierpnia 2009;
+ liczi - 1 nasiono 'posadzone' w mokrych wacikach 21 lipca 2009, kiełkowanie: 26 lipca 2009;
+ guawa - 5 nasion 'posadzone' w mokrych wacikach 21 lipca 2009, kiełkowanie: 5x 2 sierpnia 2009;
+ guawa - 6 nasion posadzone 17 lipca 2009, kiełkowanie: 5x 27 lipca 2009;
+ oliwka - gałązka wetknięta do ziemi pod foliowym przykryciem 11 lipca 2009, korzenie: są 2 długie, pare kilkumilimetrowych 24 października 2009;
+ granat - 2 nasiona posadzone 5 lipca 2009, kiełkowanie: 2x 25 lipca 2009;
+ kumkwat - 14 nasion posadzone 27 czerwca 2009, kiełkowanie: 9x 20 lipca 2009;
+ rozeta ananasa posadzona w ziemi 27 czerwca 2009;
+ karambola - 4 nasiona posadzone 20 czerwca 2009, kiełkowanie: 2x 13 lipca, 1x 17 lipca, 1x 21 lipca 2009;
+ ananas - 8 nasion posadzone 17 czerwca 2009, kiełkowanie: 2x 20 września 2009;
+ tamarillo - 10 nasion posadzone 14 czerwca 2009, kiełkowanie: 2x 1 lipca, 6x 9 lipca 2009;
+ karambola - 5 nasion po tygodniowym przechowywaniu w lodówce (2 z nich potem moczone w ciepłej wodzie przez kilka godzin) posadzone 13 czerwca 2009, kiełkowanie: 1x 13 lipca (moczone), 1x 14 lipca, 1x 17 lipca, 1x 24 lipca (moczone) 2009;
+ marakuja granadilla - 10 nasion posadzone 12 czerwca 2009, kiełkowanie: 8x 25 czerwca, 1x 27 czerwca 2009;
+ karambola - 3 nasiona posadzone 7 czerwca 2009, kiełkowanie: 1x 9 lipca, 2x 20 lipca 2009;
+ nashi gruszkowate - 4 nasiona kiełkujące posadzone 22 maja 2009, 3 nasiona wzeszły ponad ziemię 26 maja 2009;
+ kukurydza truskawkowa - 17 nasion posadzone 7 maja 2009, kiełkowanie: 4x 25 maja 2009;
+ nashi okrągłe - 3 nasiona posadzone 25 kwietnia 2009, kiełkowanie: 1x 6 maja 2009;
+ sosna pinia - 5 nasion posadzone 24 kwietnia 2009 (na zewnątrz, gleba raczej uboga), kiełkowanie: 1x 2 czerwca 2009;
+ sosna pinia - 3 nasiona posadzone 11 kwietnia 2009 (pomieszczenie, torf i piasek 1:1), kiełkowanie: 1x 29 kwietnia, 1x 2 maja, 1x 6 maja 2009;
+ kumkwat - 15 nasion posadzone 11 kwietnia 2009, kiełkowanie: 4x 24-31 maja, 5x 1-7 czerwca, 1x 17 czerwca, 1x 2 lipca, 2x 8 lipca 20009;
+ brzoskwinie i nektarynki - 2x2 posadzone 22 lutego 2009, kiełkowanie: brak;
+ miechunka peruwiańska - 18 nasion posadzone 17 lutego 2009, kiełkowanie: 6x 4-13 marca, 10x 13-22 marca, 1x 22-26 marca 2009;
+ haden mango - 1 nasiono posadzone 6 lutego 2009, kiełkowanie: 5 marca 2009;
+ pitaja - 7 nasion posadzone 6 lutego 2009, kiełkowanie: 1x 13 lutego, 2x 25-29 lutego, 1x 22 marca, 1x 26 marca, 1x 14 kwietnia, 1x 7 maja 2009;
+ grejpfrut biały - 5 nasion posadzone 23 stycznia 2009, kiełkowanie: 4x 12 maja 2009;
+ mandarynka - 3 nasiona posadzone 26 grudnia 2008, kiełkowanie: 2x 4 stycznia 2008, 1x 28 stycznia 2008;
+ mandarynka - 4 nasiona posadzone 18 grudnia 2008, kiełkowanie: 2x 29 stycznia 2009, 1x 31 stycznia 2009, 1x 2 lutego 2009;
+ grejpfrut sweety - 3 nasiona posadzone 18 grudnia 2008, kiełkowanie: 1x 26 marca, 1x 23 kwietnia 2009;
+ cytryna zwyczajna - 4 nasiona posadzone 10 listopada 2008, kiełkowanie: 1x 13 grudnia 2008;
+ grejpfrut sweety - 2 nasiona posadzone 10 listopada 2008, kiełkowanie: 1x 14 grudnia 2008, 1x 26 stycznia 2009;
+ palmy daktylowe - 2 nasiona posadzone 26 wrzesnia 2008, kiełkowanie: 2 nasiona 16 listopada 2008;
+ kawa - 7 nasion posadzone 25 wrzesnia 2008, kiełkowanie: 2 nasiona 31 października 2008, 2 nasiona 7 listopad 2008, 1 nasiono 11 listopada 2008, 1 nasiono 20 listopada 2008;
+ granat - kiełkowanie: poczatek czerwca 2008;
+ grejpfrutowy lasek (odmiany: biała i czerwona w proporcji 1:1) - kiełkowanie podczas całego maja 2008;
+ awokado - kiełkowanie: środek maja 2008;
+ kiwi - kiełkowanie: początek kwietnia 2008;
+ liczi - kiełkowanie: środek marca 2008;
+ grejpfrut - jego wiek szacuję na 3-4 lata;
+ cytryna - jej wiek szacuję na 6-8 lat.
20:37, tropicjungle , spis roślin
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 11 sierpnia 2008
Mango (Mangifera) - pestki.
Większa pestka należny do Edward Mango (rozmiar drzewa: duże, kolor: żółto-czerwone, tekstura: bezwłóknista, pochodzenie: Tajlandia). Mniejsza pochodzi od Carrie Mango (rozmiar drzewa: małe, kolor: od zielonego do żółtego, tekstura: bezwłóknista, pochodzenie: Floryda).



Strona pomocna w rozróżnianiu gatunków mango.
Kolejna strona tego typu.
Tagi: mango nasiona
23:20, tropicjungle , mango
Link Komentarze (5) »
Monkey Puzzle Tree
Oczekiwanie na korzenie trwa już równy miesiąc, jak na razie nie widać postępów, oderwane gałazki nie wypuszczają korzeni, ale też nie więdną, nie usychają.
niedziela, 10 sierpnia 2008
Araucaria - oczekiwanie na korzenie.

Liczi - etapy rozwoju.
Pierwsze zdjęcie przedstawia liczi z jeszcze nierozwiniętymi liśćmi, ale nie jest to ten sam okaz, co na pozostałych zdjęciach. Usechł niestety, a następne dwa w ogóle nie wykiełkowały. Tylko jeden z czterech zasadzonych przetrwał i ma się dobrze, jak na razie.



Tagi: liczi
19:04, tropicjungle , liczi
Link Dodaj komentarz »
Kiwi - etapy rozwoju.



Tagi: kiwi
19:03, tropicjungle , kiwi
Link Dodaj komentarz »
Grejpfrutowy lasek - etapy rozwoju.

19:02, tropicjungle , cytrusy
Link Dodaj komentarz »
Etapy rozwoju grejpfruta.




19:01, tropicjungle , cytrusy
Link Dodaj komentarz »
Pierwszy etap rozwoju granata.
Tagi: Granat
18:59, tropicjungle , granat
Link Komentarze (2) »
Kolejne etapy rozwoju awokado.
Tagi: awokado
18:55, tropicjungle , awokado
Link Komentarze (1) »
Liczi chińskie (lychee, leetchee) - uprawa, hodowla.
Nasiona liczi bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania. Podczas wysiewu trzeba pamiętać, aby ziemia nie ulegała przesuszeniu, a pojemnik nie był narażony na zimno. Przed posadzeniem nasiona liczi należny moczyć w ciepłej wodzie (30 st. wystarczy) przez 24-48 godzin. Nasiono najlepiej sadzić poziomo około 2-3 cm pod ziemią wczesną wiosną w torfie z piaskiem i perlitem w stosunku 3:1:1, nie podlewać zbyt obficie, doniczkę ustawić w ciepłym, jasnym miejscu, można na nią nałożyć plastikowy pojemnik lub folię z paroma niewielkimi otworami w celu przyspieszenia kiełkowania, który zdejmujemy po wykiełkowaniu. Kiełkowanie następuje po 3-6 tygodniach. Liczi potrzebuje minimalnej temperatury wynoszącej 10°C.

Lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza. Źle znosi upał, brak wilgoci powietrza, twardą wodę wodociągową, zasolenie gleby i niskie temperatury. Może rosnąć w glebie lekko zasadowej (zwykła, sklepowa ziemia do kwiatów), ale w naturalnym środowisku rośnie w południowych chińskich lasach, więc woli gleby kwaśne o pH 5.0-6.5, a w glebie zasadowej mogą pojawiać się problemy z usychaniem końcówek liści. Nie znosi przemoczenia (najlepiej podlewać 2-3 razy w tygodniu, niezbyt obficie), nie lubi wiatru, lubi natomiast częste zraszanie liści. Do podlewania najlepiej używać mieszanki wody przegotowanej i kranowej w proporcji 1:1, przy czym należy uzupełniać braki w wodzie przegotowanej związków potrzebnych do wzrostu nawożeniem lub zakwaszać specjalnymi preparatami wodę kranową. Liczi potrzebuje dużo światła równomiernie rozproszonego. Jeśli liczi stoi zwrócone do światła tylko jedną stroną, należy co kilka tygodni obracać je. Zimą wymaga doświetlania. Co roku korzenie liczi mogą zostać lekko przycięte, nawet jeśli przesadzamy roślinę do większego pojemnika. Gdy korzenie u liczi hodowanego w pojemniku rozrosną się zbyt gęsto, przestaną oddychać, nie będą przyswajać efektywnie wody i składników odżywczych, co może na dłuższą metę zabić liczi.

Roślina ta jest długowieczna (żyje nawet 1300 lat), zimozielona (zachowuje zielone liście cały rok, a czasem kilka lat, nigdy nie tracąc wszystkich jednocześnie), o średniej wielkości (do 12 m wysokości). Owocuje po 3-5 latach w naturalnych warunkach, kwitnie wiosną, owoce dojrzewają około 100 dni po kwitnięciu, między lipcem a październikiem. Liczi jest wiatropylne, więc gdy pojawią się kwiaty, można zapylić je za pomocą pędzelka lub kawałka waty. Gdy twoje liczi usycha, zajrzyj tutaj.

TUTAJ bardzo dużo szczegółowych informacji o hodowli liczi po angielsku.
18:49, tropicjungle , liczi
Link Komentarze (75) »
Kiwi Aktinidia (Actinidia) - uprawa, hodowla.
w przygotowaniu
18:46, tropicjungle , kiwi
Link Komentarze (11) »
Granatowiec właściwy (Punica granatum) - uprawa, hodowla.
Po wybraniu nasion z dojrzałego owocu należy pozostawić je w otoczkach z miąższu przez parę dni w temperaturze pokojowej, aby nasiona osiągnęły pełną dojrzałość. Następnie można usunąć zeschnięty miąższ, moczyć nasiona przez 48 godzin i stratyfikować wymieszane z wilgotnym piaskiem w temperaturze 3-5°C przez 30 dni, a następnie 30 dni w temp. 15°C (stratyfikacja zimno-ciepła). W pojemniku z piaskiem i nasionami trzeba utrzymać stałą niewielką wilgotność. W tym celu pojemnik można przykryć folią z paroma otworami i rzadko podlewać małymi ilościami wody. Można też stosować stratyfikację tylko ciepłą przez 30 dni lub wysiewać świeże nasiona wiosną albo w mnożarce. Najkorzystniej wysiewać je w maju do torfu z piaskiem i perlitem (2:1:1), gdy światła słonecznego na południowym parapecie jest już bardzo dużo, a temperatury są wyższe. Najlepszą temperaturą do kiełkowania jest około 25°C.

Granat preferuje gleby głębokie i żyzne, ma dużą tolerancję w zakresie kwaśnego pH. Podlewać należy umiarkowanie. Granatowi mniej szkodzi lekkie przesuszenie niż przelanie. Zimą trzeba chronić go przed mrozem, a także przed ciepłymi i przesuszonymi pomieszczeniami. Najlepiej w miesiącach zimowych przechowywać granaty w chłodnych (10-15°C) i jasnych pomieszczeniach, w których mogą zrzucić liście, aby wiosną intensywniej zacząć się rozwijać. Należy wtedy mocno ograniczyć podlewanie - bardzo niewielka ilość wody wystarczy, gdy ziemia ulegnie wierzchniemu przesuszeniu. Jeśli nie będziemy zapewniać granatowi okresu chłodnego zimą, czas w którym zakwitnie po raz pierwszy może znacznie się oddalić. Granat uprawia się przeważnie w klimacie gorącym, roślina ta preferuje duże ilości słońca, wysoką temperaturę i od czasu do czasu zraszanie liści wodą. Do podlewania i zraszania można używać mieszanki wody przegotowanej i kranowej w proporcji 1:1, ponieważ woda kranowa może być zbyt twarda. Nawozić w celu uzupełnienia braków składników niezbędnych do wzrostu. Można też zakwaszać wodę kranową specjalnymi środkami do obniżania pH. Przesadzać należy go wiosną lub wczesną jesienią, w pierwszych kilku latach co roku do większej o około 1/3 doniczki, potem co 2 lata. Granatowce pozytywnie reagują na przycinanie, które można wykonywać przez cały rok oprócz późnej jesieni i zimy. Po przycinaniu łatwo jest ukorzenić ucięte gałązki ukorzeniaczem do sadzonek zielonych.

Granatowiec to drzewo zrzucające liście na zimę, osiągające 3-5 m wysokości, o czworokanciastych gałęziach. Granatowce rodzą kwiaty męskie i żeńskie (są obupłciowe, dwupostaciowe). Może dojść do samozapylenia kwiatu żeńskiego, który też posiada pręciki, ale pewniej jest samemu zapylać kwiat żeński pyłkiem z kwiatu męskiego. Trudniejsze może być rozpoznanie, który kwiat jest który. Zdarza się bardzo często, że podczas kwitnienia nie pokaże się ani jeden kwiat żeński - wtedy nie będzie owoców. Żeński ma słupek i pręciki, męski ma same pręciki. Granat trudno zapyla się sam w domowych warunkach, więc trzeba mu pomagać. Można robić to miękkim pędzelkiem lub patyczkiem z nawiniętą na koniec watą. Granatowce owocują po raz pierwszy w wieku około 2 lat, jeśli były hodowane w idealnych dla nich warunkach.
Cytrus (Citrus) - uprawa, hodowla.
Po wyjęciu nasion z dojrzałego owocu można zastosować jedno z dwóch wyjść: a) dokładnie oczyścić nasiona z miąższu (w tym celu dobrze jest najpierw moczyć je w ciepłej wodzie przez 1-2 godziny), potem można porysować je lekko żyletką lub przetrzeć papierem ściernym, aby lepiej chłonęły wodę i od razu posadzić; b) moczyć nasiona w ciepłej wodzie 12-24 godziny, aby potem zdjąć z nich wierzchnią skórkę i następnie posadzić. Sadzimy poziomo na głębokość trzeb grubości nasiona do piasku z torfem (1:1) i/lub perlitem/u. Podłoże powinno być stale wilgotne, lecz nie za mokre, a temperatura powinna wynosić około 25°C. Do czasu wykiełkowania nie nakrywamy niczym doniczki, aby nie dopuścić do rozwoju pleśni. Doniczkę można postawić w ciepłym miejscu, np. nad kaloryferem. W takich warunkach kiełkowanie powinno nastąpić po 2-4 tygodniach. Gdy siewki mają po 7-10 cm można przesadzić je do osobnych doniczek. Doniczkę można przykryć folią lub plastikową mini-szklarnią, raz dziennie wietrzyć przez około 1h. Nasiona cytrusów szybko tracą zdolność kiełkowania. Przeważnie po miesiącu czasu trzymania nasion cytrusów w suchym miejscu, nie ma co liczyć na ich wykiełkowanie.

Cytrusy są wieloletnimi, wiecznie zielonymi drzewami dorastającymi do 5–15 m. W domowych warunkach, w klimacie umiarkowanym cytrusy zakwitają po raz pierwszy i owocują po 15-25 latach. Cytrusy są samopylne, kwitną prawie nieprzerwanie. U większości odmian gałęzie posiadają kolce. Cytryna dorasta zazwyczaj do 5-10 m, grejpfrut osiąga do 15 m, drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9 m, mandarynka w zależności od odmiany osiąga 8-10 m wysokości.

Cytrusy pozyskane z nasion jednozarodkowych w odróżnieniu od szlachetnych odmian rozmnażanych wegetatywnie (czyli także przez nasiona wielozarodkowe) posiadają następujące cechy: są silniejsze i rosną bardziej energicznie, lepiej rozwijają system korzeniowy, dłużej żyją, osiągają większe rozmiary, mają skłonności do pionowego wzrostu i słabszego rozgałęziania się, są bardziej cierniste (większa skłonność do posiadania kolców), kwitną po około 20 latach, co jest winą długiego okresu młodocianego siewek (rośliny rozmnażane wegetatywnie kwitną po 2-3 latach, ponieważ ich sadzonki są pobierane od roślin, które ten okres mają już za sobą), ich owoce nie mają takich samych walorów, jak te, z których zostały pozyskane nasiona.

Cytrusy najlepiej przycinać wiosną, na początku okresu wzrostu. Nie trzeba ucinać długich części pędów, jeśli nie chcemy ich znacznie skracać, a jednocześnie doprowadzić do rozkrzewienia się rośliny, wystarczy nawet parę centymetrów danego pędu odcięte ostrymi nożycami skośnie do gałęzi, 5 mm nad zdrowym oczkiem. Cytrusy bardzo pozytywnie reagują na przycinanie, nie ma ryzyka uschnięcia przycinanych pędów, jeśli robi się to dobrze. Po przycięciu cytrus wypuszcza pęd/pędy z miejsca ucięcia lub/i z poniżej znajdujących się oczek. Częste przycinanie młodych pędów przyspiesza pierwsze kwitnienie.

Główne odmiany cytrusów:
-citrofortunella - mieszańce różnych gat. cytrusów z kumkwatem,
-cytranga – mieszaniec pomarańczy gorzkiej z poncyrią trójlistkową,
-cytron (cedrat),
-cytryna zwyczajna,
-grejpfrut – krzyżówka pomarańczy chińskiej z pomarańczą olbrzymią,
-kalamondyna,
-klementynka – mieszaniec pomarańczy gorzkiej z mandarynką,
-kumkwat,
-lima (limonka),
-mandarynka,
-pomandarin,
-pomarańcza gorzka,
-pomarańcza limeta,
-pomarańcza chińska (pomarańcza słodka),
-pomarańcza olbrzymia (pompela, pomelo),
-tangelo – mieszaniec mandarynki i grejpfruta,
-trifoliata (pomarańcza trójlistna).
Brzoskwinia (Prunus persica),
Morela (Prunus armeniaca),
Nektarynka (Nucipersica) - uprawa, hodowla.
Pestki pozyskiwać należy z bardzo dojrzałych owoców. Przed sadzeniem stratyfikuje się je. Polega to na wymieszaniu pestek z wilgotnym piaskiem lub torfem w proporcji pestek do ziemi równej 1:3 i umieszczeniu tej mieszanki na co najmniej 3 miesiące w pomieszczeniu, gdzie zimą będzie 0-7 st. C (może być to strych, piwnica). Pojemnik z pestkami należy regularnie obficie podlewać (co 3-4 tygodnie), aby nie dopuścić do przesuszenia ziemi. Pojemnik można przykryć foliowym woreczkiem lub plastikowym pojemnikiem z paroma otworami, aby ziemia wolniej traciła wilgoć. Pestki na wiosnę powinny same zacząć pękać i kiełkować. Jeśli tak się nie stanie, można pomóc im imadłem, dziadkiem do orzechów lub delikatnie młotkiem, aby zdrewniała łupina lekko pękła, lecz nie zdejmujemy jej z nasiona. Pestki przesadzamy do gleby uniwersalnej lub torfu, jeśli wcześniej były w innym rodzaju ziemi. Sadzimy je poziomo, na głębokość 4-5 cm. Stawiamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu, a do czasu kiełkowania doniczki możemy pozostawić przykryte plastikowym pojemnikiem z paroma niewielkimi otworami. Pestki brzoskwiń są trujące, jednakże można przetworzyć je na olej lub pastę, które uśmierzają różne bóle, łagodzą oparzenia, itp.

Na brzoskwini owoce zawiązują się na pędach jednorocznych, dlatego brzoskwini nie należy ciąć jesienią. Cięcie wykonuje się wiosną, tuż przed lub po kwitnieniu, morele można ciąć także po zbiorach owoców. Brzoskwinia posiada pędy z pąkami kwiatowymi, pędy z pąkami liściowymi i pędy mieszane. Pędy owoconośne skraca się za 3-5 oczkiem, a pozostałe pędy wycina się tuż przy konarze. Z brzoskwini wycina się co roku 50-70% pędów, aby stale odmładzać koronę, co pomaga utrzymać wymaganą wielkość i smak owoców. W pierwszym roku po posadzeniu drzewa brzoskwiniowe należy przyciąć dość mocno. Pędy szkieletowe skraca się o 1/3 długości. Pęd główny skraca się na wysokości 50 cm nad ostatnią gałęzią. Im więcej jest jednorocznych przyrostów, tym większe szanse na obfity plon.

W zależności od warunków hodowli brzoskwinia pozyskana z pestki zaowocuje po 2-4 latach. Kwitnie w kwietniu, przed pojawieniem się liści, jest samopylna. Dorasta ona do do 6 m, żyje do 30 lat, zrzuca liście na zimę. Nektarynka to odmiana (a właściwie grupa odmian) brzoskwini zwyczajnej, od której nektarynki odróżnia przede wszystkim gładka skórka owoców.

Na zdjęciu poniżej widnieją morele. Charakteryzują się skórką pokrytą meszkiem i niewielkim rozmiarem (odmiana na zdjęciu: 3-4 cm średnicy).
Awokado (Persea Scheffer) - uprawa, hodowla.
Rozmnażanie z pestki:
1. Wbić w dolną część pestki (grubszą i zaokrągloną) poziomo 3 wykałaczki tak, aby wykałaczki opierały się o brzegi naczynia z wodą, a około 1/3 pestki była zanurzona w wodzie, naczynie postawić w mocno nasłonecznionym miejscu, kiełkowanie powinno zacząć się po ok 2-6 tygodniach. Kiedy korzenie sięgną dna pojemnika, nasiono trzeba posadzić do mieszanki piasku z torfem (w proporcji 1:2) tak, aby szpiczasta góra (1/3 pestki) wystawała nad ziemię.
2. Nasiona mogą też zostać posadzone bezpośrednio do ziemi. Używa się do tego dużej doniczki o średnicy około 15-25 cm. Nasiono wkłada się do mieszanki piasku z torfem (w proporcji 1:2), tak, aby wstawał szpiczasty koniec na 1/3 nasiona. Stawia je się w dobrze nasłonecznionym miejscu i podlewa obficie po każdorazowym przesuszeniu wierzchniej warstwy ziemi. Kiełkuje po 4-6 tygodniach.

Awokado potrzebuje żyznej gleby. Większość odmian awokado toleruje pH w granicach 6-8 i rośnie najlepiej w ziemi o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Potrzebuje też dobrze oświetlonego stanowiska, ale nie przypalającego liście, mocnego słońca w samo południe. Powinniśmy pozwalać awokado przechodzić zimą okres spoczynku, więc temperatura nie powinna być zbyt wysoka, a powietrze za suche. Wiosną i latem wymaga niezbyt obfitego podlewania (tak, aby podłoże stale było lekko wilgotne, lecz nie przemoczone - od nagannego przelewania często usychają końcówki liści). We września dobrze jest ograniczyć podlewanie i zapewnić temperaturę w okolicach 15°C. Na przełomie lutego i marca należy stopniowo podlewać coraz więcej, a także podnieść nieco temperaturę w pomieszczeniu z awokado. Jeśli liście zaczynają usychać albo żółknąć, najpewniej awokado zostało przelane lub od długiego podlewania wodociągową wodą gleba uległa znacznemu zasoleniu, przez co składniki pokarmowe nie mogą być dobrze przyswajane przez korzenie. W wypadku przelania należy na 3-4 dni zaprzestać podlewania, aby ziemia uległa przesuszeniu. Gdy liście żółkną między nerwami, awokado należy przesadzić do świeżej ziemi o niższym pH. Roślina ta wytrzyma temperaturę do 7°C, ale zaowocuje tylko utrzymywana w 21-24°C (poza zimą) z jednoczesną dużą wilgotnością powietrza. Awokado dość łatwo się rozkrzewia, trzeba obciąć stożek wzrostu, gdy roślina osiągnie wymaganą wysokość, a zacznie się rozkrzewiać. Można regularnie przycinać dłuższe, w pełni rozwinięte gałązki o 1/3 długości, aby roślina była bardziej zwarta. Każde kolejne przycinanie pędów powinno prowadzić do miniaturyzacji liści. Można to wykorzystać do wyhodowania bonsai. Liści awokado nie należy spryskiwać twardą, wodociągową wodą, ponieważ woda taka pozostawia na liściach biały osad, który jest miejscem rozwoju bakterii i grzybów. Awokado posiada dużo drobnych włosków na liściach, więc wyczyszczenie takiego osadu może nie być możliwe. Jeśli nie mamy dostępu do niezanieczyszczonej deszczówki o obojętnym lub lekko kwaśnym pH, lepiej nie zraszać liści awokado lub robić to rzadko i tylko przegotowaną wodą.

Awokado jest samopylne. W zależności od zapewnionych warunków awokado zakwitnie i zaowocuje po 4-6 latach i będzie owocować co najmniej przez 50 lat. Okres dojrzewania owoców jest dość długi - przeważnie trwa 6-8 miesięcy. Awokado jest drzewem wiecznie zielonym, długowiecznym (żyje ponad 100 lat). Dorasta do 20 m wysokości.
Zakładki:
Owoce z bloga
Przydatne akcesoria
Uprawa i sadzenie
Informacje pomocne
Linki
Nasiona
Szukaj roślin i nasion:



jak zrobic licznik

statystyka
Wszystkie teksty i zdjęcia na tej stronie są moją własnością (jeśli nie zostało zaznaczone inaczej) i rozpowszechnianie ich jako swoich jest zabronione. Nie zezwalam na umieszczanie reklam sklepów internetowych w komentarzach.

W sprawie wymiany linkami i programów partnerskich proszę o kontakt na mail.
RSS wpisy

Walutomat.pl - wymiana walut w Internecie