O tropikalnych, śród­ziem­no­mor­skich i innych egzotycznych roślinach hodowanych w klimacie umiarkowanym, otrzymywanych z nasion.
Blog > Komentarze do wpisu
Zielona guawa - owoc.
Guawa bywa określana także jako gruszla, guajawa, gwajawa, gojawa. Osiąga 6-10 m. Owoce mają intensywny, bardzo przyjemny zapach, są bardzo smaczne. W środku znajduje się wiele małych, bardzo twardych nasion o długości 2-3 mm. Średnica owocu wynosi około 8-10 cm. Nasiona po wyjęciu z owocu nie tracą zdolności do kiełkowania przez wiele miesięcy, więc można spokojnie i długo przechowywać je. Namaczanie nasion w gorącej wodzie przyspiesza kiełkowanie. Kiełkują najczęściej po 2-3 tygodniach, lecz może się zdarzyć, że kiełkowanie nastąpi dopiero po 8 tygodniach. W naturalnych warunkach guawa owocuje po 2 latach, po 5 latach wytwarza najwięcej owoców, po 15 latach staje się mało produktywna. Żyje do 40 lat. Guawa wytwarza samopylne kwiaty, lecz owoce są lepsze jakościowo po zapyleniu przez owady. Na pierwszym zdjęciu widoczna jest niedojrzała guawa zielona, na następnych już po dojrzeniu.




piątek, 17 lipca 2009, tropicjungle
Tagi: nasiona guawa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Albert, *.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2009/08/25 00:28:45
Dzisiaj w chińskim sklepie udało mi się kupić "to". wg opisu na półce jest to: kala (?), ale patrząc na Twoje zdjęcia jest to chyba to samo, ale o lekko innym kształcie. Zapach ma cudowny- bardzo intensywny i słodki, zaś w smaku jest lekko słodki i lekko kwaśny. Fajny. Oto zdjęcia:
fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-08/34bee30a/p8240498.jpg.html
fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-08/01940d96/p8240500.jpg.html
fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-08/cea8e415/p8240501.jpg.html
-
2009/08/28 19:43:30
Tak, to jest to samo, tylko jakas inna odmiana. ;]
-
Gość: u1991, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/13 17:24:28
Gdzie można dorwać taki owoc?
-
Gość: , *.236.211.142.tedata.net
2013/03/09 15:34:10
WITAM
Wlaśnie jestem w Egipcie na wakacjach i tutaj Guawa jest wszędzie. W restauracji na deser do obiadu, do kolacji. W większości sklepów też można ją znaleźć. Owoc widziałem tu po raz pierwszy i muszę przyznać że jest bardzo smaczny. Pozdrawiam wszystkich którzy lubią próbować nowości i się ich nie boją.
-
Gość: emka, *.eaw.com.pl
2014/11/30 18:27:56
A po co każą obierać skórkę? Pryskane, czy o coś innego chodzi? Bo skórka cieniutka i smaczna. Dostałam z Egiptu i kosztuję :)
Szukaj roślin i nasion:



jak zrobic licznik

statystyka
Wszystkie teksty i zdjęcia na tej stronie są moją własnością (jeśli nie zostało zaznaczone inaczej) i rozpowszechnianie ich jako swoich jest zabronione. Nie zezwalam na umieszczanie reklam sklepów internetowych w komentarzach.

W sprawie wymiany linkami i programów partnerskich proszę o kontakt na mail.
RSS wpisy

Walutomat.pl - wymiana walut w Internecie